Een tekstschrijver en copywriter?

Het verschil tussen een tekstschrijver en copywriter?

Geschatte leestijd: 6 Minuten.

Ben jij ook benieuwd naar de verschillen tussen een tekstschrijver of copywriter? Logisch, er is nogal wat om te doen als je het internet lees. Maar zijn er daadwerkelijk verschillen? Of worden de termen te pas en onpas door iedereen gebruikt?

Wanneer je voornamelijk (net als flexteksten.nl) druk bent met het schrijven van teksten. Enerzijds voor het web, anderzijds voor social media of andere media. Dan ben je voor vele een echte copywriter. Maar waarom eigenlijk? Dat heeft vaak te maken met wat je doet om teksten te kunnen schrijven. Je doet bijvoorbeeld onderzoek, geeft een tekst vorm of zorgt voor aanvullende informatie. Als je echt bezig bent met specifiek teksten ben je du

Wil je gaan groeien met jouw website? Dan is het een vereiste om pakkende teksten op jouw website te hebben. Door pakkende teksten krijgt je website meer waarde en gaat je website dus beter gevonden worden in Google.

Tegelijkertijd zorgen de pakkende teksten er ook voor dat je bezoekers op de juiste manier weet te informeren of te overtuigen. 

Cursus copywriting in 30 dagen volgen?

Extra voordelig kennismaken met copywriting? Tijdelijk bied ik deze complete korte Cursus Copywriting in 30 Dagen ook in één keer aan als waardevol naslagwerk.

In één overzichtelijk en helder geschreven e-book vind je 30 lessen uit de praktijk die je direct kunt toepassen om betere commerciële teksten te leren schrijven. De lessen zijn voor 2020 helemaal geactualiseerd met heldere voorbeelden van goede copywriting uit de praktijk. Het complete e-book telt meer dan 140 pagina’s, helder genoteerd in een handzame pdf.

Nu met BONUS-hoofdstuk: 19 slimme online tools voor copywriters. In 30 extra pagina’s bespreek ik de belangrijkste hulpmiddelen die je gaan helpen een nóg betere copywriter te worden.!

 

Om dergelijke pakkende teksten te verkrijgen, is het aan te raden om een specialist in te huren. Als je via het internet naar een dergelijke specialist op zoek gaat, kom je twee termen/beroepen tegen: tekstschrijver en copywriter. Zit er een verschil tussen deze twee termen? Zo ja, wat is dan het belangrijkste verschil? De antwoorden op deze vragen lees je in dit blog. 

Bestaat er een verschil tussen een tekstschrijver of copywriter?

Bestaat er een verschil tussen een tekstschrijver of copywriter?

Zo op het eerste oog bestaat er zeker een verschil tussen een tekstschrijver en een copywriter. De eerstgenoemde term is namelijk in het Nederlands, terwijl de andere term in het Engels is. Ook de zoekmachine van Google geeft een flink verschil tussen deze termen aan: 

  • Tekstschrijver: 2.310.000 resultaten
  • Copywriter: 24.200.000 resultaten 

Deze statistieken laten eigenlijk direct zien dat er wel degelijk een verschil bestaat tussen een tekstschrijver en een copywriter. Maar, waar zit dat verschil dan in? 

Wat zegt het woordenboek hierover?

Wat zegt het woordenboek hierover?

Wanneer je in het woordenboek kijkt lees je over de term tekstschrijver het volgende: tekst·schrij·ver  (de; m,v; meervoud:  tekstschrijvers) 1iem. die in opdracht teksten schrijft; = copywriter

De woorden hebben dus wel degelijk een gelijke betekenis gekregen. Maar daarover verschillen toch de meningen.

Het verschil is klein, maar er is wel een verschil!

Het verschil is klein, maar er is wel een verschil!

Over het verschil is niet iedereen het eens. Zo zijn sommige mensen van mening dat een tekstschrijver goede teksten schrijft en een copywriter wervende teksten. Andere mensen geven weer aan dat een tekstschrijver alles conform de communicatie regels schrijft, terwijl copywriters daar een stuk ‘losser’ mee om gaan. 

Uiteindelijk kunnen alleen de mensen die één van deze beroepen uitoefenen een sluitend antwoord geven. We zijn daarom op zoek gegaan naar de visie van tekstschrijver en copywriters. Uiteindelijk is daar het volgende uitgekomen: 

  • Tekstschrijver: ziet zichzelf als een goede schrijver. Richt zich met name op webteksten, brochures en/of blogs.
  • Copywriter: ziet zichzelf uiteraard ook als een goede schrijver. Richt zich met name op reclames, branding en slogans.

Naar inzicht van de mensen die dit beroep uitoefenen, bestaat er dus degelijk een verschil tussen een tekstschrijver en een copywriter. Het is echter ook goed om te concluderen dat er een zeer dunne scheidingslijn tussen zit.

Een tekstschrijver kan namelijk óók een klus aannemen voor het bedenken van een slogan. Een copywriter kan óók een klus aannemen voor het schrijven van teksten voor op een website. De scheidingslijn is bijzonder dun en daardoor is het verschil tussen deze twee termen/beroepen niet super duidelijk. Dat is uiteindelijk de conclusie die getrokken kan worden. 

Het advies? Richt je met name op de persoon die de teksten schrijft én niet op zijn/haar ‘titel’. Vraag naar het portfolio van de tekstschrijver/- copywriter, vraag naar de tarieven en stel alle relevante vragen die je hebt. De informatie die je over hem/haar weet te verkrijgen, is vele malen waardevoller dan de ‘titel’ die hij/zij draagt! 

 

Online Geld Verdienen in 10 Stappen

In deze uitgebreide gids zoom ik in op de manieren om online geld te verdienen. Omdat je via deze methodes weinig meer nodig hebt dan een goede laptop en een internetverbinding. Je kunt jouw inkomen dus vrijwel overal ter wereld opbouwen en onderhouden, zodat je meer vrijheid en onafhankelijkheid hebt dan ooit tevoren.

Nu met BONUS-bijlagen: Handleiding SEO-copywriting, Checklist aankoop websites en de Rank Booster Formule voor topposities bij Google. Zo bouw je nóg sneller aan je online business. Tijdelijk slechts 49 euro!

 

blog-artikelen

betekenis copywriterbetekenis tekstschrijvercopywritercopywritingschrijf specialistspecialisttekst specialisttekstentekstschrijververschil copywriterverschil tekstschrijverwoordenboek tekstschrijver

Geef een reactie

[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]