Thuiswerken? Deze 5 hulpmiddelen maken je werkplek ergonomisch!

Thuiswerken? Deze 5 hulpmiddelen maken je werkplek ergonomisch!

Steeds meer mensen werken thuis, vaak vanaf de keukentafel of op dat kleine kamertje in huis dat tot voor kort nog voor het bewaren van spullen diende. Dat iedereen super handig en creatief is geworden mag duidelijk zijn. Maar nu het thuiswerken binnen steeds meer bedrijven blijft wordt het ook tijd om de werkplek eens beter te bekijken. Veel werkplekken zijn namelijk niet gemaakt om dagelijks gedurende een langere tijd aan te werken.

Ook ik merkte dat mijn werkplek beter kon! Even op de bank, in de keuken of bij mooi weer in de tuin wat teksten schrijven. Het gebeurde gewoon en klinkt misschien als de perfecte mix van een topwerkplek maar in de praktijk is dit wel even anders.

Van de werkhoogte tot de comfort van de stoel waarin je gedurende meerdere uren zit, niet bepaald ergonomisch. Nu krijg je van die enkele keer natuurlijk niet direct klachten. Maar wanneer je naar een langere periode kijkt kan dit wel het geval zijn. Van vermoeidheid na een aantal uren werken tot lichamelijke klachten.

In dit blog wil ik je daarom meenemen in mijn ontdekkingsreis door de vele hulpmiddelen die ook jouw werkplek ergonomisch kunnen maken. Waarvan er inmiddels een aantal op mijn kantoor staan waar ik sinds jaar en dag aan het schrijven ben. Een ander blog dan je normaal van mij gewend bent dus maar absoluut belangrijk!

Ergonomische werkplek inrichten

Werk productiever met een ergonomische werkplek

Wat is ergonomie en waarom is het zo belangrijk?

Binnen een ergonomische werkplek is vrijwel alles op de juiste werkhouding en afwisselen ingericht zodat je geen klachten kunt ontwikkelen na een dag werken. Om dit mogelijk te maken zijn er binnen een werkplek vaak verschillende aanpassingen belangrijk.

Je kunt denken aan die ergonomische bureaustoel, tafel of opbergruimte en het soort licht dat op de werkplek aanwezig is. Door binnen je werkplek de juiste keuzes te maken ben je na een dag werken minder vermoeid, ervaar je minder lichamelijke klachten en voel jij je ook beter wat je veel productiever maakt.

Maar ik moet ook erkennen dat de bureaustoel die ik sinds enige tijd in mijn eigen kantoor heb staan ook nog eens heerlijk zit en ik er veel makkelijker uit kan opstaan dan een normale bureaustoel. Dat vind ik echt wel een groot voordeel die ik eigenlijk nergens anders op internet kan teruglezen. Wel moet er gezegd worden dat een ergonomische bureaustoel in eerste instantie helemaal niet groter hoeft te zijn dan een normale bureaustoel, dit is overigens voor al de ergonomische meubels zo en iets wat bij veel mensen wel meespeelt. Je kunt zelfs voor een kleine werkplek dus voor ergonomie kiezen!

Ergonomische werkplek inrichten

Werk productiever met een ergonomische werkplek

Kiezen voor een ergonomische bureaustoel?

Een ergonomische bureaustoel is de basis van elke werkplek, het zorgt dat je automatisch de beste werkhouding kunt aannemen en minder vermoeid bent of klachten aan je lichaam krijgt. Door een langere tijd op een verkeerde stoel of in een verkeerde houding te zitten kun je namelijk serieuze klachten ontwikkelen. Je kunt denken aan serieuze pijn in je rug, nek of benen.

Er zijn verschillende soorten ergonomische bureaustoelen te koop. Van een eenvoudige kruk tot een bureaustoel met hoofdsteun en de mogelijkheid om je benen te ondersteunen of een specifieke keuze voor materiaal.

Wat bij het maken van een keuze ergonomische bureaustoel vooral belangrijk blijft is dat je kijkt welke ondersteuning de stoel je kan bieden. Hoe meer het lichaam ondersteund zal worden in de rug, nek, armen en benen hoe meer profijt je er van zal hebben.

Bij mijn keuze heb ik specifiek gekeken naar het ondersteunen van mijn onderrug. Daar voel ik doorgaans de meeste lichamelijk klachten na het zitten. Kijk dus ook naar je lichaam bij het maken van een keuze, hierbij zijn lichaamslengte en gewicht ook belangrijk.  

Ergonomische werkplek inrichten

Werk productiever met een ergonomische werkplek

Kiezen voor een ergonomische bureautafel?

Een goed bureau om aan te werken is natuurlijk ontzettend fijn, waarbij je voldoende werkruimte op je bureau hebt en de tafel ook in hoogte kunt verstellen. Dit zorgt namelijk dat je de stoel naar jouw lichaam kunt instellen en ook het bureau (dat is toch je werkplek) hierop afgestemd kan worden. Dat zorgt er trouwens ook nog eens voor dat je veel productiever bent.

Er zijn heel veel verschillende ergonomische bureaus te koop met veel verschillende functionaliteiten waarbij je kunt denken aan de in te stellen hoogte, manier waarop snoeren en stekkers weggewerkt kunnen worden en tot slot ook de vorm van de tafel op de plek waar je zit.

Bij de meeste ergonomische bureaus kun je zowel zittend als staand werken, maar dit zijn doorgaans wel de duurdere soorten. Die uitgave moet je dus kunnen doen. Kan je dit niet? Denk er dan over na om een ergonomische bureautafel te kiezen die je in ieder geval op de juiste hoogte voor je stoel kan neerzetten zodat je er perfect zittend aan kunt werken.

Enkele functies die je kunt overwegen bij je aankoop van een ergonomische tafel zijn:

  1. Het soort bediening van het bureau (handmatig of elektrisch).
  2. Vastzetten van de perfecte zit of sta hoogte van het bureau.
  3. Het plaatsen van de kabels zodat die meegaan in de hoogte.
  4. In sommige gevallen kun je ook de schuinte (helling) kiezen.

Overigens is het natuurlijk ook fijn te weten dat je smaak geen beperking meer is in je keuze. Er zijn heel veel verschillende modellen, kleuren en vormen. Zo kies je dus echt een ergonomisch bureau die aan al je voorwaarden en wensen voldoet, dat werkt natuurlijk bijzonder fijn.

Ergonomische werkplek inrichten

Werk productiever met een ergonomische werkplek

Kiezen voor een ergonomische opbergruimte?

Ook de opbergruimte die je kiest is belangrijk voor de ergonomie die jij je thuiswerkplek mee wil geven. Door alles op de juiste manier op te bergen, waardoor je er altijd makkelijk bij kunt zorg je ervoor dat je minder moeite hoeft te doen en het overzicht hebt. Dat geeft dus niet alleen een echt opgeruimd gevoel, ook kun je overal veel gemakkelijker bij.

Anders dan bij gebruiksartikelen als een stoel of tafel is opbergruimte misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een ergonomische werkplek. Toch is goed opbergen heel belangrijk. Zo kun je spullen die je vaak nodig hebt dichterbij je werkplek plaatsen en andere spullen misschien in een kast.

Slim opbergen past dus helemaal bij deze tijd! Waarin ergonomie, gemak en overzicht zorgen dat je lekker kunt werken en geen lastige bewegingen hoeft te maken als je iets nodig hebt.

Enkele voorbeelden van gemak aan je werkplek zijn het ladekastje onder je bureau en natuurlijk ook het gemak waarmee de lades open gaan, of je erbij kunt komen en hoe ze sluiten. Wat je echt gemak zal geven is natuurlijk ook een beetje afhankelijk van de behoefte aan opbergen die je hebt en ruimte welke beschikbaar is op je thuiswerkplek.

Zeker omdat de meeste mensen vanuit een kleine kamer, zolder of zelfs slaapkamer werken is het niet altijd mogelijk om opbergen heel uitgebreid vorm te geven. In deze gevallen is het vooral heel belangrijk dat wat je echt nodig hebt in de buurt staat.

Ergonomische werkplek inrichten

Werk productiever met een ergonomische werkplek

Kiezen voor een ergonomische voetensteun?

Soms heb je baat bij een voetensteun onder je bureau, zodat je voeten de juiste ondersteuning zullen krijgen en deze aan het einde van een werkdag minder vermoeid zijn. De ergonomische voetensteun kun je in verschillende hoeken zetten.

Op zichzelf is een voetensteun niet direct nodig, wel kan het zorgen voor net dat comfort dat je mist waardoor je aan het einde van een werkdag toch vermoeide voeten zal hebben. Bovendien werken veel mensen zonder schoenen aan, ook in deze gevallen kan het dan een aanwinst zijn.

De voetensteunen zijn er in veel verschillende soorten, zowel voor het behalen van een bepaalde hoogte tot schuinte of een voetensteun met zelfs de nodige grip erop aanwezig. Je kunt er op jouw werkplek een behoorlijke winst mee behalen, ook ik gebruik de voetensteun nu enkele maanden.

Ergonomische werkplek inrichten

Werk productiever met een ergonomische werkplek

Kiezen voor een ergonomische kantoorverlichting?

Wanneer het over verlichting op een thuiswerkplek gaat ben je meestal afhankelijk van de plek waar je zit en wat er aan verlichting al aanwezig is. Waarbij de meeste soorten verlichting niet voldoen wat kan zorgen voor vermoeidheid en uiteindelijk minder productiviteit.

De voorkeur op een werkplek gaat uiteindelijk naar natuurlijke verlichting, dit is doorgaans het licht dat via de ramen naar binnen kan komen. Maar die mogelijkheid heb je niet altijd. In deze gevallen is het goed om te kijken naar wat er wel mogelijk is, er zijn veel soorten verlichting die hier dichtbij in de buurt komen.

Kijk bij het kiezen van verlichting altijd voor de juiste kleur intensiteit en hoe het licht de omgeving vult, tegenwoordig wordt er vaak voor LED Verlichting gekozen wat overigens niet altijd de juiste en beste oplossing is. Dat is dus echt afhankelijk van de ruimte waarin je aan het werk bent.

Let er bij verlichting dus goed op wat voor ruimte er verlicht moet worden, welk licht er van buiten al naar binnen komt en kies bij voorkeur de juiste kleurwarmte maar voorkom TL verlichting.

Ergonomische werkplek inrichten

Werk productiever met een ergonomische werkplek

Wat is er nog meer mogelijk bij kantoor inrichting?

De ergonomie van een werkplek is overigens niet alleen afhankelijk van het soort meubels dat je kiest, opbergruimte en verlichting. Bij de ergonomie van een werkplek komt veel meer kijken. Je kunt denken aan het soort muis waarmee je werkt of de hoogte van de monitor of laptop waarmee je aan het werk bent.

Zo kan een laptop of monitor standaard echt van pas komen om je nek te ontlasten, een goede muis om de houding van je handen minder te belasten en een bepaald toetsenbord voor minder last van de vingers. Er is dus ook betreft randapparatuur heel veel mogelijk.

Je moet wel rekening houden dat een andere muis of een ergonomisch toetsenbord niet altijd even makkelijk werkt en je tijd nodig hebt om eraan te wennen. Zo is dit veelal het geval met alle soorten aanpassingen op een thuiswerkplek. Maar naarmate je er langer met de aanpassingen werkt hoe meer je ermee overweg kunt en plezier je er van kan hebben.

Ergonomische werkplek inrichten

Werk productiever met een ergonomische werkplek

Wat mijn ergonomische favorieten van dit moment zijn?

Natuurlijk heb ik zelf ook een aantal mooie favorieten die ik je absoluut kan aanraden, zonder dat je diep in de buidel hoeft te tasten. Ik ben namelijk overtuigd dat je ergonomie in eerste instantie zelf moet ervaren voor je er definitief in wilt investeren. Daar heb ik bij de keuze die ik je wil aandragen dus echt zorg en aandacht aan besteed. Zo ben ik ook zelf met de onderstaande aanpassingen op mijn werkplek begonnen en nog altijd ben ik daarover in het bijzonder te spreken.

Ubambu Stand bureau verhoger!

Met deze slimme oplossing maak je van je huidige werkplek in een handomdraai een ergonomische werkplek! Zo kun je met deze handige bureau verhoger zowel zittend als staand een bureau werken. Ben je aan de Ubambu Stand bureau verhoger gewend? Dan merk je direct het verschil en gaat je productiviteit aanzienlijk omhoog. Het is de perfecte oplossing als je een thuiswerkplek hebt maar niet de mogelijkheid om een zit/sta bureau te plaatsen.

Ergonomische werkplek inrichten

Werk productiever met een ergonomische werkplek

Bodycomfort orthopedisch zitkussen!

Met het orthopedische zitkussen zorg je dat jouw standaard bureaustoel niet alleen een stuk beter en comfortabeler zit, je zorgt er ook voor dat je gewicht verdeeld wordt en je minder snel klachten aan je rug en nek zal ontwikkelen. Het kussen kun je (uit eigen ervaring) op een bureaustoel leggen maar ook op een stoel aan de eetkamertafel. Bovendien weegt het niets en neem je het kussen ook nog eens bijzonder gemakkelijk mee!

Ergonomische werkplek inrichten

Werk productiever met een ergonomische werkplek

Natuurlijk zijn er nog veel meer items die je werkplek verbeteren en ergonomisch maken. Je hoeft lang niet altijd een keuze te maken en je inrichting op de schop nemen. Het enige waar je op moet letten is het gemak dat een verandering of toepassing je te bieden heeft en welke invloed het op je werkhouding heeft.  

Deel dit bericht op jouw social media kanaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een professionele website maken?
* Krijg tot maar liefst 336 euro korting!