Schrijven voor Google.

Leestijd 9 Minuten.

De teksten op je website of blog en schrijven voor Google. Eigenlijk doen we het allemaal wel. Dit is ook logisch, zonder vindbaarheid in Google krijg je namelijk maar bar weinig nieuwe website bezoekers of klanten. Daarom schrijven we allemaal nog elke dag voor deze grote zoekmachine gigant. 

Het is uiteindelijk iets dat wij tekstschrijvers maar al te graag ontkennen. Maar waarom ben je anders op zoek naar een SEO webtekst? Omdat je niet gevonden wilt worden op het internet? Omdat je geen nieuwe klanten wilt bereiken? Nee, omdat je juist heel veel nieuwe bezoekers en klanten wilt bereiken. En daarom schrijf ik voor meer dan 90% van mijn klanten SEO-proof. Van die teksten die je positie binnen Google of Bing versterken.


Leren Bloggen E-learningEen compleet en up-to-date e-learning programma leren bloggen volgen? Toegang tot 24 online modules, het Leren bloggen handboek downloaden en het Affiliate marketing handboek van meer dan 90 pagina’s + 13 stappenplannen GRATIS?


Het betekent overigens niet dat je bezoekers niets aan een tekst hebben. De informatie in een tekst heeft nog altijd alle elementen die belangrijk zijn. Van een duidelijke boodschap, het schrijven voor de juiste doelgroep en het doel dat je wilt bereiken. 

Is schrijven voor google een slimme keuze?

Is schrijven voor google een slimme keuze?

Je kunt je afvragen of schrijven voor Google een slimme keuze is. Ik weet dat ik ongetwijfeld veel mensen en kenners tegen het zere been schop als ik zeg “doen”. Al heeft dit alleen maar te maken met de overtuiging dat je vooral voor bezoekers en klanten moet schrijven. Iets waar ik van bewust ben. Ik zal dit dan ook niet tegenspreken. Ga vooral door met schrijven voor je bezoekers en klanten.

Wanneer je schrijf voor je bezoekers en klanten is dat natuurlijk prima. Wat ik bedoel is dat je Google gewoon niet moet vergeten bij het schrijven. 

Dit vergeten gebeurd eigenlijk nog te vaak. Zonde, je kunt er namelijk veel profijt van hebben omdat je website voor deze zoekmachine gigant makkelijker te indexeren is. Door een goede kop boven je artikel, handige inleiding en tussenkoppen alleen al. Help je Google je website beter begrijpen. 

Moet je zoekwoorden altijd letterlijk nemen?

Moet je zoekwoorden altijd letterlijk nemen?

Je kunt de zoektermen letterlijk nemen zolang deze de leesbaarheid niet teveel beïnvloeden. Wanneer zinnen letterlijk uit verband worden getrokken kun je beter een andere keuze maken. Voor een andere opbouw of woorden tussen de zoektermen bijvoorbeeld. Dit heeft op de vindbaarheid van je website weinig tot geen invloed. Zolang je maar zorg dat de inhoud van een artikel behouden blijft.

Dat je de zoekwoorden op een website letterlijk moet nemen is dus slechts een fabel die er alleen maar voor zou zorgen dat je artikelen soms minder vlot leesbaar zijn. Het bedenken van juiste zinnen zorgt er overigens ook alleen maar voor dat je meer tijd voor het schrijven nodig hebt. En die tijd heb je vaak niet. Richt je er dus niet teveel op maar schrijf gewoon lekker lopende teksten. Ook als de zoekwoorden niet letterlijk genomen zijn.

Wist je trouwens dat synoniemen gebruiken ook een goede oplossing is. In veel gevallen kan Google deze gewoon goed lezen. Waardoor je dus niet op achterstand komt ten opzichte van andere websites met soortgelijke informatie.

  • Je kunt de zoekwoorden letterlijk nemen. 
  • Je kunt kiezen om lidwoorden te gebruiken.
  • Je kunt voor hulpwerkwoorden kiezen
  • Je kunt voor synoniemen kiezen

Je kunt de zoekwoorden letterlijk nemen.

Je kunt de zoekwoorden letterlijk nemen.

Wanneer je kiest voor het letterlijk nemen van zoekwoorden neem je een risico. Zeker als het om meerdere zoekwoorden gaat die niet lekker binnen een goede zinsopbouw past. 

Je kunt denken aan Utrecht schilder, alleenstaanden zorgverzekering, ondernemerschap zzp. Als je er al een kloppende zin van kunt maken is deze in veel gevallen dus niet geschikt voor websites. Die teksten moeten gewoon lekker vlot lezen.

Je kunt kiezen om lidwoorden te gebruiken.

Je kunt kiezen om lidwoorden te gebruiken.

Er zijn een 3-tal lidwoorden die zoekwoorden verbinden. Je kunt door deze woorden van een letterlijk zoekwoord afwijken. Maar een juist gebruik van lidwoorden is wel belangrijk binnen de tekst. Een grote zoekmachine als Google herkent deze woorden prima, ze hebben dus geen directe invloed op je vindbaarheid. 

Maar wat zijn nu precies lidwoorden? Er zijn een 3-tal lidwoorden; de, het en een die je op een juiste manier moet gebruiken. Het woord een moet je niet verwarren met een telwoord die je weer kunt herkennen aan de accenttekens. Lastig? Ik geef je een aantal voorbeelden:

  • Ze jij de vuilnis vanavond buiten?
  • Het nieuwe fornuis ziet er prachtig uit.
  • Mag ik een keertje komen logeren?

Er is sprake van een telwoord wanneer er een getal bedoeld wordt. Je kunt dit herkennen aan de accenttekens die gebruikt zijn. Laat ik ook hier een voorbeeld van geven: Wil jij één boterham met jam? 

Je kunt voor hulpwerkwoorden kiezen.

Je kunt voor hulpwerkwoorden kiezen.

Bij het gebruiken van hulpwerkwoorden binnen een zin is er een duidelijke regel. Er moeten minimaal twee werkwoorden in een zin te vinden zijn. Hoewel dit vaak vanuit een praktisch oogpunt handig lijkt is dit het vaak niet. Je moet over een zin langere tijd nadenken. Dat kan voor problemen zorgen wanneer je niet goed weet hoe je een verhaal (boodschap) vorm moet geven. 

Je kunt voor synoniemen kiezen.

Je kunt voor synoniemen kiezen.

Bij het tekstschrijven ben ik bijzonder gefascineerd door synoniemen. Je kunt er teksten meer luxe en betekenis door geven. Maar let wel op het niveau dat je lezers hebben. Op deze manier kunnen je website bezoekers en klanten de teksten nog sneller lezen en begrijpen. 

Is de zoekwoord dichtheid belangrijk?

Is de zoekwoord dichtheid belangrijk?

Natuurlijk is de zoekwoord dichtheid bijzonder belangrijk. Met de juiste dichtheid kun je veel meer bereiken. Maar je aan een bepaalde dichtheid houden kan lastig zijn. Een zoekmachine zoals Google leest namelijk je volledige website. Er zal daarbij ook worden gekeken naar de andere pagina’s op je website. 

Je kunt je in een enkel bericht dus aan een zoekwoord dichtheid houden en toch niet zoveel bereiken als je gehoopt had. Het is iets waar ik al vaker over geschreven heb. Je bereikt geen goud met een enkele tekst.

Wanneer je de top wilt bereiken heb je dus echt meer nodig dan een enkele tekst op je website die voldoet aan alle richtlijnen. Waarbij de zoekwoord dichtheid uiteindelijk maar een klein percentage van je ranking binnen zoekmachines zal bepalen. Dit is belangrijk om te weten voor je bij het tekstschrijven de focus hierop inzet. 


Leren Bloggen E-learningEen compleet en up-to-date e-learning programma leren bloggen volgen? Toegang tot 24 online modules, het Leren bloggen handboek downloaden en het Affiliate marketing handboek van meer dan 90 pagina’s + 13 stappenplannen GRATIS?


No comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leren bloggen & Geld verdienen?
Tijdelijk is het online e-learning programma extra voordelig, slechts 27 euro!!!