In 5 stappen de beste gedicht schrijven.

In 5 stappen de beste gedicht schrijven.

Leestijd 8 Minuten.

Een gedicht schrijven? Je hebt vrijwel altijd vanuit een onderliggende reden. Dit kan een gebeurtenis of strubbeling van het leven zijn. Waarbij het gedicht vooral dichtbij jezelf blijft en je deze dus niet zomaar laat lezen. Maar waarom eigenlijk niet, schrijf met dit stappenplan een gedicht die je iedereen wil laten lezen.

Het schrijven van een goed gedicht is zeker niet gemakkelijk. Je moet vaak dichterbij gevoel komen waarvan je liever uit de buurt blijft. En sterker dan dat het gevoel laten spreken van de gevoelens. Dat is waarom het schrijven van gedichten ook helpt bij gedachten verzetten en verwerken. Als het tenminste een oprecht geschreven gedicht betreft. 


Leren Bloggen E-learningEen compleet en up-to-date e-learning programma leren bloggen volgen? Toegang tot 24 online modules, het Leren bloggen handboek downloaden en het Affiliate marketing handboek van meer dan 90 pagina’s + 13 stappenplannen GRATIS?


En dat is precies wat je gaat doen aan de hand van dit stappenplan. Aan de slag met een goed gedicht schrijven dat raakvlak heeft. Waarmee je voor de dag wilt komen en je na het schrijven absoluut trots kunt zijn. Een gedicht dat helemaal klopt. 

1. Een gedicht schrijven? Kies een onderwerp.

Kies een onderwerp waarover je wilt dichten

Net zoals met alles wat je schrijft, begint het schrijven van een gedicht bij het bedenken van een onderwerp. Wil je dichten over iets wat je persoonlijk hebt meegemaakt? Over iets wat nu speelt in de maatschappij? Of misschien heb je wel een heel ander idee voor een gedicht. Hou tijdens het schrijven altijd het onderwerp in je achterhoofd zodat je niet afdwaalt van wat je over probeert te brengen. 

Door steeds terug te komen op een onderwerp benadruk je de essentie en geef je kracht aan een gedicht. Maar je moet wel voorkomen dat het gedicht geen kracht mist of door het herhalend vermogen saai zal worden en alle uitdaging mist.

Daar gaat het schrijven van gedichten nogal eens mis. Omdat rijmwoorden lang niet altijd dicht bij het onderwerp blijven. Bij deze gevallen is het goed te weten dat gedichten ook in het spreekwoordelijke of de verbeelding kunnen spreken.

2. Kies het doel bij een gedicht schrijven.

Kies het doel dat je met het gedicht hebt.

Net als bij een normale tekst op je webpagina of het blog dat je hebt, moet je bij het schrijven van een gedicht ook werken naar een doel. De richting waar je lezers in wilt duwen volstaat misschien beter. Bepaal dus voordat je begint te schrijven wat je doel is. Ten eerste zorg je er dan voor dat je boodschap duidelijk overkomt en ten tweede is het ook makkelijker om je gedicht te schrijven. Zoals bij elke tekst is de voorbereiding het belangrijkste.

Een aantal doelen of de richting die je wilt bepalen kunnen met verschillende dingen te maken hebben. Je kunt denken aan een onderwerp dat je ter discussie wilt stellen. Maar ook om een gevoel over te brengen of iets waar je mee zit bespreekbaar te maken. Het is dus heel breed wat je kunt overbrengen en wilt bereiken met je gedicht.

Het schrijven van gedichten is niet iets waar je elke dag een uurtje aan kunt besteden. Als je iets wilt bereiken tenminste. De beste gedichten komen vaak op de momenten dat je er niet echt op voorbereid bent. In ieder geval de onderwerpen.

Er zijn daarom verschillende handige applicaties voor op je mobiel om die gedachten vast te leggen, zodat je hier later aan verder kunt schrijven.

3. Kies een eenvoudige dichtvorm uit.

Kies een eenvoudige dichtvorm uit.

Er zijn verschillende soorten dichtvormen waar je uit kan kiezen. Zo heb je de keerdicht en het rondeel. Maar waarom zou je moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Iedereen is wel bekend met de ABBA-vorm. Hierin rijmt de eerste zin met de laatste en de twee middelste met elkaar. Maar als je het jezelf helemaal makkelijk wil maken kan je het best iedere zin op elkaar laten rijmen. 

Je hebt vast gelezen op internet over de verschillende dichtvormen die er zijn. Kies als je net begint met gedichten schrijven voor de meest gemakkelijke vorm. Wanneer je deze onder de knie hebt kun je uiteindelijk verder gaan uitwerken. 

4. Gebruik poëtische rijmwoorden.

Gebruik poëtische rijmwoorden.

Wanneer je een gedicht schrijft wil je natuurlijk ook dat het overkomt als een echt gedicht. Denk daarom goed na over de woorden die je er in verwerkt. Je kan natuurlijk kiezen voor platte straattaal maar daar wordt je gedicht meestal niet mooier op. Behalve als je het satirisch wil laten overkomen. Zorg dus dat je woorden poëtisch overkomen, dat wil zeggen dichterlijk. Hoe chiquer je het gedicht maakt, hoe mooier die wordt.

Een goede manier om leuke dichtwoorden te vinden is aan de slag te gaan met synoniemen van woorden. Er zijn op internet verschillende websites waarop je leuke dichtwoorden kunt vinden. Van langere woorden, kleine en korte woorden tot gelijksoortige betekenissen. 

Het schrijven van een goed gedicht en vinden van de beste woorden is soms een uitdaging maar het zorgt er wel voor dat het lezen de moeite waard zal zijn. Vaak krijgt een gedicht ook een diepere betekenis door goed overdachte woorden.

5. Durf aan te passen als het niet lekker loopt.

Durf aan te passen als het niet lekker loopt.

Van te voren heb je waarschijnlijk al nagedacht over de boodschap en het doel van je gedicht. Maar bij de uitwerking kan je tot de conclusie komen dat je gedicht wel de boodschap heeft, maar voor geen meter loopt. Durf daarom ook je gedicht aan te passen. Soms moet je wat offers maken om de tekst lekkerder te laten lopen. Aan het eind zal je zien dat je gedicht er alleen maar beter op geworden is. 

Ik schrijf zelf ook bijzonder veel gedichten. Deze schrijf ik vaak in klad en kom daar later op terug om te verbeteren. Soms wordt het uiteindelijke gedicht heel anders dan bedoeld. Dit is zeker niet erg en moet je echt aandurven. De eerste opzet is immers niet het uiteindelijke gedicht dat je wilt schrijven.

Zo hou ik soms maar een enkele zin of slechts een woord van een gedicht over. Of voeg ik meerdere gedichten en aantekeningen die ik gemaakt heb samen om tot het gevoel te komen dat ik wil overbrengen. 

Zo zijn gedichten niet alleen een rijmende woordspeling. Maar zijn het ook betekenissen die je de mooiste woorden wilt geven. Een gevoel of gedachten dat je hebt. Er zijn bekende dichters die hier bijzonder goed in zijn geworden. Maar veelal op eenzelfde manier als ieder ander begonnen zijn. 


Leren Bloggen E-learningEen compleet en up-to-date e-learning programma leren bloggen volgen? Toegang tot 24 online modules, het Leren bloggen handboek downloaden en het Affiliate marketing handboek van meer dan 90 pagina’s + 13 stappenplannen GRATIS?


No comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leren bloggen & Geld verdienen?
Tijdelijk is het online e-learning programma extra voordelig, slechts 27 euro!!!