In 5 stappen de beste columns schrijven.

In 5 stappen de beste columns schrijven.

Leestijd 9 Minuten.

De beste columns schrijven? Dan is het natuurlijk belangrijk dat je er ook een aantal hebt gelezen en de essentie begrijpt. Een goede column schrijven is namelijk niet iets dat je even tussendoor doet. 

Bij een goede column schrijven is het onderwerp, wat je wilt bereiken en de mogelijkheid tot vergroten heel belangrijk. Maar je moet ook bereid zijn om zeer kritisch te zijn tot in het onrealistische. Want de beste columns lokken uiteindelijk een reactie uit waardoor een onderwerp binnen je column ter discussie staat. Zelfs de beste columnisten hebben er soms moeite mee. Je hebt namelijk te maken met een dun lijntje waarop je loopt, mensen kunnen er boos over zijn of het druist in tegen elke principe. Bij een goede column is alles mogelijk, mag je dus buiten de lijntjes kleuren maar blijf je altijd respectvol. 


Leren Bloggen E-learningEen compleet en up-to-date e-learning programma leren bloggen volgen? Toegang tot 24 online modules, het Leren bloggen handboek downloaden en het Affiliate marketing handboek van meer dan 90 pagina’s + 13 stappenplannen GRATIS?


Het is daarom belangrijk dat je snapt hoe je een goede column moet schrijven. Waar de harde grens ligt van vrijheid van meningsuiting en vooral begrijpt dat de teksten die je schrijft iets op gang kunnen brengen. 

1. Kies een actueel onderwerp voor een column.

Kies een actueel onderwerp voor een column.

Om een goede column te schrijven begin je met een actueel onderwerp. Mensen willen lezen over wat op dit moment speelt in de maatschappij. Heb je zelf iets grappigs of juist frustrerends meegemaakt kun je daar ook over schrijven, zeker als het iets is waar veel mensen zich in zullen herkennen. Een goede column brengt herkenning met zich mee, of juist het tegenovergestelde. Een goede column kan juist ook uitdagen tot een discussie. 

Bij veel columnisten heeft het schrijven niets te maken met een interesse of iets dat zij zich persoonlijk aantrekken. Daaraan is natuurlijk niets fout maar de kwaliteit is in veel gevallen een stuk lager dan wanneer er een deel persoonlijke interesse of frustratie bij komt kijken. 

Het onderwerp waarover je gaat schrijven is dus bijzonder belangrijk voor de kwaliteit en het raakvlak dat je hebt. Zoek daarom bij voorkeur iets dat dichtbij komt, je interesse heeft of waar je bijzonder veel van weet. Zeker wanneer je aan de start van columns staat is dit een goede keuze. Om je op weg te helpen kun je de onderstaande 3 vragen aan jezelf stellen.

  1. Heb ik ervaring met het gekozen column onderwerp of probleem?
  2. Welke discussies kan ik over het onderwerp vinden of herken ik?
  3. Kan mijn mening ervoor zorgen dat er nog meer discussie komt?

2. Kies wat je wilt bereiken met de columns schrijven.

Kies wat je wilt bereiken met de column.

Columns schrijven kunnen verschillende doelen hebben, soms wil je mensen laten lachen of juist ergens over laten nadenken. Je wilt voor je gaat beginnen met schrijven voor jezelf helder hebben wat je wilt bereiken met het stukje dat je gaat schrijven. Met dit idee in je achterhoofd kun je de tekst gaan uitwerken. Als je dit niet doet kun je gaan verdwalen in je tekst en wordt de tekst minder aantrekkelijk voor de lezers. 

Wat je wilt bereiken kan per column verschillend zijn. Wil je meer discussie of een lastig onderwerp bespreekbaar maken? Wat je ook wilt bereiken, verlies het niet uit het oog en blijf daar gericht over schrijven. Soms is het schrijven van een column zelfs herhalen vanuit een ander perspectief. Wat vinden jongeren van een nieuwe wet, wat vinden ouderen mensen ervan? Waarin zitten de verschillen, is het een generatiekloof? 

Je kunt dus vanuit verschillende perspectieven belichten.
hierdoor krijg je vaak een interessante column met diepgang.

3. Weet wat je aan het onderwerp wilt vergroten.

Weet wat je aan het onderwerp wilt vergroten.

Als je een column schrijft kies je een gedeelte van het onderwerp dat je wil vergroten. Dit betekent dat je het groter maakt dan het is en het misschien zelfs een beetje belachelijk maakt. Dit zorgt ervoor dat je publiek sneller geneigd is om er een mening over te vormen en die mening ook te uiten. 

Bij een column kun je het beste kiezen om een gevoel te vergroten. Het verlangen naar die intense knuffel tijdens deze corona crisis. Het gemis van een echt motorgeluid in de nieuwe elektrische wagens of dat 5G netwerk waar nog niemand echt wat aan heeft. 

4. Wees kritisch en soms een tikkie onrealistisch.

Wees kritisch en soms een tikkie onrealistisch.

Een column is de uitgelezen mogelijkheid om ergens kritisch op te zijn. Dit kan je in het extreme trekken door de tekst een tikkeltje onrealistisch te maken en aspecten van de tekst zo uit te vergroten dat je het een beetje belachelijk maakt. Het fijne van een column is dat je ergens je ongezouten mening over kunt geven. Mensen vinden het interessant om de mening van een persoon over een onderwerp te lezen, of ze het er nou mee eens zijn of niet. 

Een kritische en soms onrealistische mening heeft echter niets te maken met onderscheid dat je maakt of ineens over ruimtewezens praten. Maar alles met de manier hoe je zaken ook kunt bekijken.

5. Zorg dat de column mensen weet te raken met columns schrijven.

Zorg dat de column mensen weet te raken.

Het uiteindelijke doel van columns schrijven is altijd dat je mensen op de een of andere manier weet te raken. Dit kan door ze te laten lachen, door ze te ontroeren, of door ze onder de huid te zitten. Hoe je het ook doet, je wilt dat mensen je column onthouden en er een mening over hebben. Je wilt dat mensen het er met elkaar over hebben en dat het blijft hangen.

Er zijn tientallen manieren waarop je mensen kunt raken. Bij columns schrijven is er altijd wel een goede manier, waarbij het er eigenlijk altijd op neerkomt dat mensen zich aangesproken voelen. Het idee hebben om ook hun ervaring of mening te delen en vooral gelijkenissen of tegenstrijdigheden zien.

Je kunt denken aan de mondkapjes verplichting in openbare gebouwen. De een zegt er mee te kunnen leven. Voor de ander is het vreselijk en weer een ander vind het gewoon onzin. Dit zijn dus al een 3-tal meningen waarop je kunt inspelen. Door de mondkapjes verplichting vanuit verschillende perspectieven te benaderen.

  • Weet welke meningen er allemaal zijn.
  • Maak gebruik van wat mensen geloven, de overtuiging.
  • Zoek geen grenzen op maar verleg de grenzen die er zijn.
  • Beperk jezelf niet, ga het niet goedpraten.
  • Wees voorbereid op meningen en negativiteit.

Ga jezelf niet verplaatsen in of een ander gelijk heeft. De meningen verzachten of je mening gedurende het schrijven bijstellen. Blijf altijd bij wat je schrijft om die meningen te pakken.


Leren Bloggen E-learningEen compleet en up-to-date e-learning programma leren bloggen volgen? Toegang tot 24 online modules, het Leren bloggen handboek downloaden en het Affiliate marketing handboek van meer dan 90 pagina’s + 13 stappenplannen GRATIS?


No comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leren bloggen & Geld verdienen?
Tijdelijk is het online e-learning programma extra voordelig, slechts 27 euro!!!