Blogteksten schrijven voor beginners.

Steeds meer bedrijven starten met bloggen om producten, diensten en aangeboden service aan de klant bekend te maken. Maar het is zeker niet alleen voor bedrijven. Ook jij kunt aan de slag met bloggen. Sterker nog, je kunt er veel geld mee verdienen door advertenties en verkopen van blog ruimte.  

Maar hoe schrijf je nu een goed blog artikel en voorkom je dat klanten verveeld geraken na het lezen van de eerste zinnen. Daarover lees je in dit artikel veel meer.  

Het schrijven van een goede blogtekst is lang niet zo simpel als je in eerste instantie denkt dat het is. Hoe goed een tekst valt bij je lezers is van heel veel verschillende factoren afhankelijk, van het onderwerp tot de manier waarop het geschreven is en nog honderd andere dingen.  

Het is zeker de moeite waard om eerst te onderzoeken wat een blog tekst een goede blog tekst maakt en hoe je die het beste kunt schrijven. Natuurlijk kun je gewoon in de wilde weg beginnen met schrijven, maar dan ben ik bang dat je al snel tot de conclusie komt dat je blog veel minder gelezen gaat worden dan je in eerste instantie had gehoopt.  

Gelukkig is het schrijven van een goede blog tekst iets wat te leren is en waar je met een beetje oefening heel goed in kunt worden.  

Waarom je goede kwaliteit blogteksten nodig hebt. 

Je hebt goede blogteksten nodig om te vertellen wat je kwijt wil. Dit kan van alles zijn en er is geen enkele verplichting. Zolang de tekst maar compleet is en voldoet aan verwachting van je bezoekers en doelgroep. Het schrijven van een goede kwaliteit blogtekst is overigens niet eenvoudig. Je hebt rekening te houden met een groot aantal aspecten die ik in dit artikel met je bespreek.  Een goede blogpost trekt bezoekers naar je website en zorgt ervoor dat mensen ook op je website willen blijven. Ook als bloggen niet het hoofddoel van je website is loont het om regelmatig een blog te schrijven voor je website. Met bloggen bindt je namelijk de bezoekers aan je. Als je bezoekers het idee hebben dat ze een inkijkje krijgen in wie je persoonlijk bent zullen ze sneller willen hebben wat jij te bieden hebt. Het is dus ook een waardevol stukje klantenbinding en zeker de moeite waard om te doen op jouw eigen website.  

Blogteksten schrijven doe je voor echte lezers. 

Je schrijft eigenlijk elke tekst op een website voor bezoekers, klanten en lezers. Maar in het bijzonder bij blogs. Weten voor wie je schrijft kan het schrijven veel gemakkelijker maken. Je kunt erachter komen door een profiel van je doelgroep te maken. Een doelgroep profiel kun je zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Wat is de leeftijd, zijn het mannen en-/of vrouwen en welke gedeelde interesses heeft je doelgroep. Zomaar wat vragen om over na te denken.  Maar er is natuurlijk veel meer dat belangrijk is. Daarover vertel ik je meer, omdat het goed is te weten waar je rekening mee moet houden om een goede start te maken.  

Een blogtekst schrijven doe je met een hele andere insteek en een hele andere manier van schrijven ten opzichte van andere soorten webteksten.  Veel webteksten zijn gemaakt om te verkopen of te informeren. Blogteksten zijn gemaakt om mensen te vermaken, al kun je natuurlijk best ook als doel hebben om je product aan de man te brengen. Maar een tekst die gemaakt is om te vermaken schrijf je op een andere manier. Je vertelt een verhaal en probeert je lezers mee te nemen in het verhaal dat je wil vertellen.  

Blogteksten schrijf je voor echte lezer, mensen die lezen om het lezen. Houdt dit in je achterhoofd bij het schrijven van een blogtekst.  

Blogteksten schrijven doe je als aanvulling op je website. 

De blogs die je schrijft kun je als aanvulling zien. Het zijn dus niet de hoofdpagina’s van je website, maar ook niet minder belangrijk. Ze zijn een onmisbare aanvulling op je website waarbij je informatie extra kracht geeft. Of dit nu een product, review, mening, service of de informatie van je bedrijf betreft. Dat zorgt dat het bijhouden en schrijven van blog artikelen bijzonder belangrijk is.  

Mensen willen graag het idee hebben dat ze een persoonlijke band hebben met de maker van een website of de verkoper van een product. Blogs zijn bij uitstek een geschikte manier om dit te bereiken. Het geeft je bezoekers het gevoel dat ze meer voor je betekenen dan alleen maar een onbekend persoon achter een beeldscherm. Mensen zijn dan veel sneller geneigd om in te gaan op jouw vraag. Niet alleen klantenbinding is een groot voordeel van blogs. Blogs zijn ook heel handig omdat je er reacties op krijgt van mensen. Door middel van die reacties kun je peilen wat je publiek van je website vindt en wat hen bezighoudt. Deze informatie kun je vervolgens weer inzetten om je website aan te passen en te verbeteren.  

Blogteksten schrijven doe je om bereik te vergroten. 

Dat je het bereik van je website met een blog kunt vergroten maakt bloggen belangrijk om te doen. Of je nu een blog over een hobby, interesse of voor zakelijke doeleinden hebt. Door bloggen zorg je ervoor dat bezoekers met nog een reden op jouw website terecht kunnen.  

We weten natuurlijk allemaal dat het doel van een website zoveel mogelijk bezoekers is.  

Een blog is een uitstekende manier om meer mensen naar je website te trekken. Mensen houden van blogs, ze vinden het leuk om te weten wat er in andere mensen omgaat en hoe ze over dingen denken. Als je een blog hebt op je website zijn mensen sneller geneigd om te kijken wat er nog meer op jouw website te vinden is.  

Blogteksten schrijven doe informele taal. 

Ben je gewend om op website pagina’s met u te schrijven? Dan is dit net even anders dan je gewend bent. Een goed blog schrijf je namelijk vooral in informele taal. Omdat de bezoeker het gevoel moet hebben dat het voor hem/haar bedoeld is. Maak je toch de keuze om in een formele taal te bloggen? Dan is het zeker belangrijk om de vormen niet door elkaar te gaan gebruiken. Schrijf ook niet vanuit een derde persoon of afstandelijk. Maar schrijf persoonlijk. 

Een blog is geen stukje stijve tekst. Stel je eens voor dat je zelf een link naar een blog voorbij ziet komen over een onderwerp dat je interessant vindt. Je klikt daar vervolgens op en als je dan een stukje te zien krijgt dat leest als een brief naar een advocaat, zou je dan afhaken of verder lezen? Een goede blog leest een beetje als een gesprek met een vriend. Het is informeel en vriendelijk. Formele tekst in een blog schrikt mensen af en dat is natuurlijk precies het tegenovergestelde van wat je probeert te bereiken. Als je nog niet zo gewend bent om blogs te schrijven kan het in eerste instantie misschien een beetje raar aanvoelen om op zo’n manier te schrijven, maar oefening baart kunst. Met de tijd zul je zien dat het je steeds makkelijker af gaat.  

Schrijf vooral over wat je zelf over het onderwerp wil weten. 

Maak eens een lijstje met vragen die je zou kunnen hebben als je aan een onderwerp denkt. Dit zijn namelijk de vragen die jouw bezoekers ook kunnen hebben. Waarbij het belangrijk is dat je op vragen ook een concreet antwoord kunt geven. Een vraag stellen zonder dat je een antwoord weet is natuurlijk niet handig.  

Blijf bij het geven van een antwoord ook concreet. Ga geen antwoorden geven die niets met de vraag te maken heeft. Zelfs als je het antwoord in een enkele regel kan schrijven.  

De bedoeling van je blog is mensen iets vertellen of ze informeren over een bepaald onderwerp. Als je teveel van dit onderwerp gaat afwijken wordt je tekst minder overzichtelijk en lastiger te lezen. Het is logisch wanneer je schrijft over een onderwerp waar je zelf heel enthousiast over bent, dat je er van alles en nog wat bij wil vertellen. Let er echter op dat je bij het originele onderwerp blijft, dat onderwerp is immers wat mensen hun interesse heeft gewekt en de reden dat ze op jouw blog hebben geklikt.  

Zoek naar actualiteiten schrijf vanuit voorbeelden. 

Bij het schrijven van blogteksten is het goed om op actualiteiten in te spelen. Wat gebeurt er om je heen en welke invloed heeft dit. Vertel het aan klanten en lezers. Het is vaak een goed idee omdat je op deze manier dichterbij de mens komt.  

Met de juiste actualiteiten, die overigens niet altijd nieuwswaardig hoeven te zijn, bereik je een doelgroep makkelijker. Het is een doeltreffende manier van schrijven. Maar ga slechts eenmalig in op een actualiteit. 

De meeste mensen willen niet eindeloos over hetzelfde onderwerp lezen, ze vinden het al snel niet interessant meer en kunnen dan afhaken. Je kunt beter een wat langer blog schrijven over een actualiteit dan het in stukjes hakken en er meerdere blogs van maken.  

Mensen willen lezen over dingen die op dit moment spelen, dingen waar ze zich zelf ook mee bezig houden of waar ze juist nog niet eerder bij hebben stilgestaan. Een goede blog raakt iets bij mensen, of dat nou is omdat ze het er mee eens zijn,  of dat ze juist een hele andere mening hebben over het onderwerp waar je over schrijft. 

Je hebt al SEO teksten vanaf €10,-
Krijg 500 woorden voor maar €10,- exclusief btw
Scroll to Top