Actieve schrijftaal voor beginners.

Voor iedere online tekst is de schrijftaal belangrijk. Vooral het stukje actief schrijven en de bezoeker voortdurend laten doorlezen is belangrijk. Je kunt het je vast voorstellen dat een artikel dat actief geschreven..

Voor iedere online tekst is de schrijftaal belangrijk. Vooral het stukje actief schrijven en de bezoeker voortdurend laten doorlezen is belangrijk. Je kunt het je vast voorstellen dat een artikel dat actief geschreven is veel beter binnenkomt.  

Voor het actief schrijven van tekst is het vooral belangrijk om bij het onderwerp te blijven. Schrijf de zinnen niet alleen op, maar het is ook goed om ze eens uit te spreken. Lees je teksten dus eens hardop. Ja, dit kost tijd maar het levert je ook veel op.  Je weet bijvoorbeeld direct of teksten lekker lopen, goed aanvoelen en je verwoord wat je in gedachten hebt.  

Een actieve schrijfstijl trekt mensen mee in je verhaal en dat is natuurlijk precies wat je wil bereiken. Mensen reageren minder goed op een droog verhaal waar alleen maar feiten in staan, ten opzichte van een tekst die vloeiend loopt en lekker te lezen is.  Actief schrijven kan in het begin best wel lastig zijn, zeker als je er nog geen ervaring mee hebt kan het best een uitdaging zijn. Gelukkig is actief schrijven iets dat je gewoon kunt leren en je zult merken dat het je steeds makkelijker afgaat.  

Actieve schrijftaal bij blog- en webteksten.  

Er zit tussen actief schrijven bij blogs en webteksten een belangrijk verschil. Dit heeft met de manier van aanspreken te maken. De vraagstelling die je hanteert maar zeker ook heel belangrijk de intensiteit van je schrijven. Bij een blog met een actieve schrijfstijl speel je veel meer in op de emotie van de lezer.  

Gaat je onderwerp over kleurrijke sokken. Dan vertel je dit niet alleen maar laat je de lezer het ook beleven. Je kunt bijvoorbeeld inspelen op de mensen die ze dragen, als jij je doelgroep weet tenminste.  

Maar je kunt ook inspelen op het cliché dat sokken onder de kerstboom horen. Wat je maar denkt of in je opkomt. Laat je niet beperken hierin maar zorg er juist voor dat klanten echt geprikkeld worden.  

Voorbeeld: bij sokken denk ik altijd aan sandalen en de kleur wit. Beetje jammer nu ik zie dat het ook anders kan. Nu weet ik zeker wat ik Herman cadeau zal geven. Dan hoef ik deze zomer in ieder geval niet tegen die witte sokken aan te kijken. 

Deze manier van schrijven prikkelt mensen om verder te lezen, je praat over hetzelfde onderwerp maar op een hele andere manier. Mensen herkennen zich in het verhaal van Herman en de sokken en het brengt een glimlach op hun gezicht. Dat is wat actief schrijven probeert te bereiken.  

Het leuke van actief schrijven is dat je het op heel veel verschillende manieren kunt doen. 

Je kunt er wat meer mee spelen dan met een zakelijke tekst bijvoorbeeld en dat maakt het vaak een stuk leuker om te doen.  

In het geval van Herman en de sokken zullen mensen waarschijnlijk aan jouw stukje tekst denken de volgende keer dat ze leuke gekleurde sokken zien en ze daarom misschien zelfs kopen voor zichzelf of hun partner.  

Actieve schrijftaal waar moet je op letten? 

Er is veel waarop je kunt letten. Maar het meest belangrijk is het schrijven in spreektaal. Waarbij je alle zeilen bij moet zetten om te overtuigen. Bang dat de bezoeker wegloopt dus. Dat wil je absoluut voorkomen dus elke zin moet letterlijk interessant zijn.  

Je wilt vanaf het begin tot het eind mensen boeien en ervoor zorgen dat ze niet afhaken en jouw tekst blijven lezen, dit is al met al nog best een hele opgave. Maar spreektaal is in deze heel belangrijk.  

Wat je wilt bereiken is verbinding met je lezers. Formele taal en jargon zorgt er alleen maar voor dat mensen een afstand voelen. Actieve zinnen zijn korter en duidelijker dan passieve zinnen en daardoor makkelijker leesbaar.  

Actieve schrijfstijl is dus heel belangrijk bij het schrijven en is zeker iets om goed in de gaten te houden terwijl je aan het schrijven bent.  Het is logisch dat je het af en toe even vergeet als je druk met je tekst bezig bent. Maar probeer jezelf dan weer even bewust terug te trekken naar de actieve schrijfstijl. 

Actieve schrijftaal betekend met punten werken.  

Hoeveel zinnen kun jij door de midden delen. Als je het mij vraagt heel veel. Dit stukje tekst is een goed voorbeeld. Hoe het anders kan. En het leest misschien vreemd. Maar wanneer je weet dat het echt werkt. Ga jij ook op deze manier schrijven. Het is de taal van het web. De taal van jouw online teksten. De taal die je bezoekers raakt. En ja, dit is misschien wel een tikkie overdreven. Maar ik wil je het laten voelen.  

Kort gezegd betekent het met punten werken gewoon dat veel zinnen te langdradig zijn. Te veel lange zinnen en komma’s maken een tekst een stuk lastiger leesbaar. In het echt vertel je ook niet aan een stuk door een verhaal zonder adem te halen. En dat is precies de manier waarop je wilt schrijven. Alsof je een verhaal vertelt aan iemand anders. Stel je voor dat iemand jou een verhaal aan het vertellen is, het is een heel droog en monotoon verhaal waar geen einde aan lijkt te komen. Dan merk je ook dat je gedachten tijdens het luisteren afdwalen naar je boodschappenlijstje en wat je allemaal nog moet doen vandaag. Dat is met een geschreven tekst net zo.  Daarom is het een van de belangrijkste tips om je tekst hardop aan jezelf of aan iemand anders voor te lezen.  

Actieve schrijftaal betekent vooral schrappen.  

Heb je eindelijk de tekst van 2000 woorden geschreven moet je gaan schrappen. Zodat alleen het meest belangrijke deel van de tekst overeind blijft. Zo werkt schrijven ook. Door het nalezen, bijschaven en opnieuw schrijven krijg je uiteindelijk de beste tekst. Na verloop van tijd zul je merken dat er steeds minder geschrapt hoeft te worden. 

Bij het schrappen gaat het niet specifiek over een compleet deel. Soms liggen zinnen niet lekker of vertel je hetzelfde nogmaals. Dit is hinderlijk en voor lezers zelfs reden om van je website te verdwijnen. Pak dit aan en kies voor een tekst die liever wat korter is. 

Natuurlijk snappen we dat het jammer is dat je na uren typen eindelijk je tekst denkt af te hebben, maar dat er dan nog van alles aan veranderd moet worden. Dat kan ook frustrerend zijn, maar je wilt natuurlijk de best mogelijke kwaliteit tekst leveren.  

Neem soms ook even een beetje afstand van de tekst die je aan het schrijven bent. Je kunt je er blind op staren waardoor je foutjes niet meer ziet. Ga even een kwartiertje wat anders doen en keer dan met een frisse blik terug naar je tekst.  

Schrappen en herschrijven is nou helaas eenmaal een groot deel van het tekstschrijven.  

Maar je zult zien dat als je er echt even de tijd voor neemt je kwalitatief gezien veel betere teksten levert. En dat is uiteindelijk natuurlijk je einddoel.  

Zorg dat zinnen lekker lopen als je ze hardop leest. 

Soms loop ik vast op een tekst. Vaak bij een enkele zin. Dan lees ik de tekst even hardop en krijg ik nieuwe inspiratie. Soms zelfs zoveel dat ik opnieuw moet schrappen. Maar dat is nu eenmaal schrijven in actieve schrijftaal. De kunst van het verbeteren en versterken.  

Als je een tekst aan het schrijven bent, kun je soms weleens vergeten dat mensen die tekst ook daadwerkelijk gaan lezen. Het is dan goed om een beetje afstand te nemen van het schrijven en je tekst hardop door te nemen.  

Door dit te doen zul je horen waar de zinnen net niet lekker lopen, waar ze te langdradig zijn en waar de schoonheidsfoutjes zitten. Dit heb je niet zo snel door als je de tekst niet hardop leest. Hardop lezen is dus altijd een goed idee als je aan het schrijven bent.  

Laat je teksten ook door anderen kritisch beoordelen. 

Dit deed ik in het begin vrijwel bij elke tekst. Even laten lezen om erachter te komen wat ik echt aan mijn schrijven moet verbeteren. Maar ook of de inhoud wel sterk genoeg was. Dat was best wel een intensieve periode. Waarbij het schrijven vaak langer duurde dan ik wilde. Maar je krijgt er zeker ook waardering en zelfvertrouwen voor terug. 

Bij een kritische blik van derden is het altijd goed om te weten dat iedereen een eigen beeld heeft voor opdrachten. Sommige hebben bijzonder hoge eisen, waar anderen weer zeer lage eisen hebben. Jij moet vooral blijven schrijven zoals je zelf wilt en het goed voelt. Je kunt niet iedereen tevreden stellen. 

Laat je dus niet verleiden door de mening van een ander. Al kunnen deze voor verbetering van teksten belangrijk zijn. Maar schrijf vooral naar eigen inzicht. Mijn ervaring leert dat je nooit iedereen tevreden kan stellen. Wanneer je 10 klanten hebt zullen er soms maar 2 echt bij je terugkomen. Dat is ook de wereld van schrijven. 

Het is dus zeker goed om je teksten door een onpartijdig persoon te laten doorlezen, maar het is een slecht idee om puur en alleen af te gaan op de meningen van andere mensen . Je zult zien dat hoe vaker je schrijft hoe meer je durft te vertrouwen op je eigen kunnen.  

Zeker als je net begint met schrijven kunnen de meningen van andere mensen een belangrijke bijdrage leveren aan je schrijfproces. Ze kunnen je net dat inzicht geven wat je zelf nog niet had. Of net die ene tip geven die ervoor zorgt dat je tekst echt helemaal af is.  

Vraag dus zeker om de mening van anderen, maar laat dit niet leidend zijn voor je schrijven.  

Geef een reactie